Tristan Michaeli
Tristan Michaeli. Foto: Sveriges Radio och Melker Dahlstrand.

Tristan tog juryn med storm - blev årets elevkock

"Det känns jättekul"
2:58 min

Tristan Michaeli, i klass 3b på Råsundaskolan, kammade hem högsta vinsten med sin renskavsgryta. 

Ni hittar vinnarreceptet här.

I skolans matsal delades utmärkelsen ut till Tristan Michaeli, som i dag utsetts till Solnas elevkock för sin renskavsgryta. 

– Det känns jättebra. Min mamma brukar laga den hemma och jag tycker att den är jättegod, berättar Tristan.

En anledning till att just Tristans recept blev utvalt var för att han har tänkt ur ett hållbarhetsperspektiv:

Renskav är gott. Det är bra att äta kött som kommer från vilda djur. De har fått leva fritt. Det är klimatsmart att äta djur som vuxit upp i Sverige. Det är mat jag blir mätt av och det går ganska snabbt att laga maten.

I juryn satt bland andra Sigrid Bárány, som vann årets mästerkock år 2012. De hade hundra recept att välja mellan, men Tristan Michaelis stack ut.

– Alla i juryn fastnade för den. Att det för en gångs skull var någon som ville använda viltkött, det finns en etisk aspekt i det. Ett enkelt recept, men också väldigt gott, berättar hon.


Tristans vinnarreceptet:

Ingredienser: 

  • 400 g fryst renskav
  • 5 dl grädde
  • 10 krossade enbär
  • 2 msk flytande viltbuljong
  • 1 msk rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

  1. Fräs halvtinad renskav i rapsolja i en gryta. Fräs tills skaven nästan är genomstekt.

  2. Häll över grädden på renskaven. Tillsätt de krossade enbären samt viltbuljong och låt koka på svag värme i 15 min.

  3. Smaka av med salt och peppar.

  4. Servera med kokt potatis och grönsaker.


Rätten kommer att läggas in i skolmenyerna för nästa läsår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".