Karta över området som ska länkas ihop.
1 av 2
Karta över området som ska länkas ihop. Foto: Stadsbyggnadskontoret.
Helena Persson, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.
2 av 2
Helena Persson, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Järva ska byggas ihop - segregationen ska minska

"Vi är medvetna om att det är en känslig fråga"
1:26 min

Stadsdelarna i Järvaområdet i nordvästra Stockholm ska knytas samman. Syftet är att utveckla integrationen, bygga nya bostäder och förbättra kopplingen mellan kollektivtrafiken.

Vi vill få en möjlighet att studera hur man kan koppla samman Rinkeby Bromsten och Tensta på ett sätt så att de hänger ihop på ett mer naturligt sätt, säger Helena Persson, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

Och nu vill Stockholms stad alltså studera hur man kan använda nuvarande parkområdet mellan Bromsten, Rinkeby och Tensta för att koppla samman orterna. Syftet är att utveckla integrationen i området, bygga nya bostäder och förbättra kopplingen mellan tunnelbane-och pendeltågstrafiken.

Tidigare i veckan gav stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad klartecken till en utredning för frågor av teknisk karaktär men också om områdets park-och naturvärden och hur platserna används idag. Efter det ska boende och civilsamhället bjudas in till dialog.

– Efter utredningen ska vi ta fram ett förslag på en utveckling och det blir programförslaget. Det kommer samrådas med allmänheten, alla  boende i området men också remissinstanser och övriga myndigheter. Och då hoppas vi få en dialog om det här också, säger Helena Persson.

Under programsamrådet som väntas börja under nästa år ska boende och civilsamhället vara med och bestämma platser för bostadshus, parkvägar, skolor och idrottshallar.

– Vi är medvetna om att det finns kritik mot att koppla samman områdena, det är en känslig fråga. Det är därför vi också vill få bedriva en sån här process som ett programsamråd är, där vi kan ha en dialog och få studera konsekvenser.

Projektet väntas stå klart år 2020.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".