Ett av rummen i modulhusen i Fagersjö
1 av 2
Ett av rummen i modulhusen i Fagersjö Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Cilla Hedberg, ordförande i föreningen Ett förenat Fagersjö
2 av 2
Cilla Hedberg, ordförande i föreningen Ett förenat Fagersjö. Foto: Peter Johansson/ Sveriges Radio

Oron har förvandlats till nyfikenhet

Platsansvarig: Många säger positiva saker
1:52 min

Nu har flyktingar flyttat in i Stockholms stads första modulhus i Fagersjö i Farsta. Inför öppningen fanns det en del oro i området - som nu omvandlats till nyfikenhet.

Stockholms stads första modulboende för flyktingar har nu börjat fyllas av hyresgäster. Det ligger i Fagersjö i Farsta och på sikt ska 88 personer bo i de brunmålade byggbarackerna som ställts upp på en gammal fotbollsplan.

– Tidigare har det varit så att folk gick till hundrastgården som ligger just intill modulhusen för att se dem nyinflyttade och för att kanske bilda sig en egen uppfattning, säger Cilla Hedberg, ordförande i föreningen Ett förenat Fagersjö.

Abdel Halim, som är platsansvarig på boendet, håller med om att oron börjat lägga sig.

– Många Fagersjöbor som kommer förbi säger bara positiva saker, och samtidigt har våra hyresgäster redan träffat nya kompisar i Fagersjö, säger han.

En av dem som flyttat in är "Kalle". Han vill vara anonym, men kallas för "Kalle" av sina svenska vänner. Han tror bland annat det är mediebilden av flyktingar som gör att människor är oroliga för flyktingbostäderna.

Jag kan förstå rädslan. Media beskriver oss ofta som någon typ av terrorister, och att vi kommit hit för att bomba oss själva, och sådana galna saker, säger han.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om ett liknande bygge i Sundby i Västra Stockholm. Där har det varit stormiga möten där grannar till boendet varit upprörda för att de upplever att kommunen varit dålig på informera om modulhusen.

Det har också varit boende som uttryckt en oro för vilka som ska flytta in i husen. Senare har också grannar till boendet berättat att de har hittat flygblad i sina brevlådor från främlingsfientliga grupper.

Men något sådant har man inte märkt av här säger Cilla Hedberg, i föreningen Ett förenat Fagersjö.

– Vi har inte fått någon information om det, det har inte heller sagts på våra sociala medier att det skulle kommit ut sådana anslag, säger hon.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".