inbrott_söder_rönninge
Christina Svanvinge hemma i huset i Rönninge. Foto: Sveriges Radio

Inbrotten fortsätter i Salem och Södertälje

"Jag hann inte bli rädd"
1:28 min

Polisen i Södertälje varnar för att den inbrottsvåg som sköljde in över länets södra delar tidigare i år inte än gett med sig, och tjuvarna räds inte längre att gå in när boende är hemma.

– Jag vaknade tre på morgonen av att det lät från nedervåning. Jag trodde först att det var min man, men insåg att det inte var min man, säger Christina Svanvinge som sedan jagade efter tjuven ett antal meter.

Att tjuven flydde förvånar inte polisen.

– Märker de att folk vaknar brukar de ge sig iväg. Dom vill inte konfrontera boende, det är inte därför de är där, säger Ann-Kristin Gunnarsson på Södertäljepolisen.

Det har förr varit ovanligt att tjuvar bryter sig in på natten. Det sticker också ut i statistiken att inbrottsvågen inte ger med sig.

– Södertälje har ju drabbats av en inbrottsvåg under, ja, större delen av det här året och inbrotten ligger på fortsatt hög nivå. Vad det beror på kan man bara spekulera i men det brukar ju vara att man gör räder sen reser vidare, säger Ann-Kristin Gunnarsson.

Under en enda vecka i maj var det 12 inbrott i Södertälje kommun, och inbrottstalet är fortsatt högt även i grannkommunen Salem där familjen Svanvinge insåg att altandörren inte hade gått i lås. Barnen är fortsatt lite ängsliga, men Christina Svanvinges första reaktion var inte rädsla.

– Jag blev nog mest bara arg, jag hann inte bli rädd, jag tyckte 'Vem fan är det som är inne i mitt hem och river?'Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".