Graffiti i Högdalen
ARKIV: Graffiti i Högdalen. Foto: Foto: Anastasia Konstadinidis/ SR

Graffitivägg för barn ifrågasätts

Konstredaktör: PK-maffian har slagit knut på sig själv
1:15 min

En av Södermalms lagliga graffitiväggar kommer att reserveras för förskolebarn. En sötsliskig dröm för politiker, säger kritiker.

De tre lagliga graffittiväggarna på Södermalm som Stockholms stad gett klartecken till, ska byggas i Tantolunden, Folkkungagatan och i Björns trädgård.

Den i Tanto öppnar preliminärt i juni i år medan bygglov måste inväntas för övriga väggar. Men en av väggarna, den i Björns trädgård, kommer att reserveras för förskolebarn.

Från politikernas sida vill man att gatukonst ska locka fler grupper av medborgare, grupper som annars inte får möjlighet att uttrycka sig fritt.

Beslutet får bland andra Anders Karnell, konstredaktör på Nöjesguiden, att höja på ögonbrynet.

Det här är PK-maffian som slagit knut på sig själv. De har inte utgått från vad graffiti är. Nämligen grupper som känner sig marginaliserade och trängda i samhället och som tar sig rätten att ta platsen och säga sin mening, säger han.

Att en vägg viks åt yngre barn menar han är typiskt för dagens samhälle som, enligt honom, rutinmässigt sviker ungdomarna.

– Jag tror varenda småbarnsförälder jublar och tänker "å vad härligt, nu får barnen uttrycka sig". När samhället lämnar oss i sticket, det är just i tonåren och det är då man börjar med graffiti. Och det är då de skiter i dem, säger Anders Karnell.

Förvaltningen vill inte ge några kommentarer innan torsdag, då de presenterar var väggarna ska placeras.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".