Danderyds sjukhus, exteriör Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
På förlossningen på Danderyds sjukhus har man märkt av ett ökat tryck (arkivbild). Foto: Henrik Montgomery/TT

Hårt tryck efter BB Sophias stängning

Chefläkare Anna Nergårdh om förlossningsläget
1:56 min

BB Stockholm och förlossningen vid Danderyds sjukhus har fått dra ett tyngre lass sedan BB Sophia nyligen stängdes. Landstinget vill nu försöka omfördela flödet av födande kvinnor.

-Den senaste veckan så är det ungefär 90 procent av mammorna som har fött på den klinik som de har valt i första hand, säger Anna Nergårdh, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Vissa mammor har hänvisats till andra sjukhus i länet och några få har tvingats åka till förlossningsenheter utanför länet.

Efter att ha studerat den senaste tidens förlossningsstatistik vill Anna Nergårdh få till ett bättre samarbete mellan de sex förlossningsenheter som nu finns kvar för att fördela antalet födande kvinnor mer jämnt. Detta för att slå vakt om patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö.

-Ungefär när man är i vecka 25 av sin graviditet då gör man ett val vilken förlossningsenhet man föredrar i första hand. Där blir det då viktigt att man tillsammans med sin barnmorska på mödravården väljer en enhet där det finns ledig plats den veckan man är beräknad att föda, säger Anna Nergårdh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".