Madeleine MaddeLisk Leander.
Madeleine MaddeLisk Leander. Foto: Foto: Mariana Benyamin Sir/Sveriges Radio

Matematikern vill krossa fördomar om datorspel

"Som att spela piano och schack samtidigt"
3:33 min

Professionella Starcraft II-spelare och doktorn i matematik Madeleine MaddeLisk Leander lyfter fram de positiva sidorna av e-sport. 

Tidigare ville hon bli rymdforskare men hon valde bort det mot e-sport. Idag är Madeleine "MaddeLisk" Leander professionell Starcraft II-spelare och doktor i matematik.

Hon lyfter upp fördelarna med e-sport och ger svar på tal mot fördomarna som att dataspel gör en passiv.

– Skulle du bli orolig om ditt barn satt för mycket vid matteböckerna? Det är också stillasittande. Det kan också hålla en uppe på nätterna. Bara för att man sitter still behöver det inte vara något dåligt, säger hon och fortsätter:

– De som spelar mycket spel blir väldigt duktiga på engelska till exempel, en stor fördel för många. De blir väldigt bra på att skriva snabbt på datorn tidigt, där har de fördelar. De blir bekväma med att söka information på nätet och vara kritiska mot informationen. De får väldigt mycket gratis de som sitter och spelar så man ska inte alls underskatta det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".