Bildmontage med foto från Valetta på Malta och en präst i Svenska kyrkan med ett ljus.
Bildmontage med foto från Valetta på Malta och en präst i Svenska kyrkan med ett ljus. Foto: Terje Pedersen/TT och Christine Olsson/TT

Församlingar i Stockholm toppar listan över dyra resor

Chef i Sollentuna församling åkte till Kanarieöarna och Thailand
1:46 min

Stockholms län sticker ut i granskningen av Svenska kyrkan. För några år sedan var Botkyrka församling på en krog i Istanbul där notan slutade på 100 000 kronor.

Tre församlingar i länet som har lagt stora summor på resor för personal är Botkyrka, Sollentuna och Huddinge. Bland annat har Botkyrka församling rest för 2,8 miljoner sedan 2010.

På en krog på en ö i Istanbul avslutade kyrkopolitiker och anställda från Botkyrka församling sin fem dagar långa konferens 2010. Moderaten Nils Furtenbach, tidigare ordförande i kyrkorådet, var med på restaurangbesöket som kostade över 100 000 kronor.

– Det är klart, hade vi i dag vetat vad notan gick på då... då kan man ju i ifrågasätta valet av restaurang, säger Nils Furtenbach.

Flera av församlingarna i Stockholms län är de som rest mest i Sverige, visar granskningen av Svenska Kyrkans personalresor som P4 Stockholm har gjort med Ekot.

Exempelvis har Sollentuna församling rest för 1,3 miljoner kronor sedan 2010. Men kyrkorådets ordförande, moderaten Björn Karlsson, säger att han tror att medlemmarna inte har något emot att betala för de här resorna.

– Jag tror att de kan förstå att det finns ett behov av att kompetensutveckla personal, säger han.

Samtidigt är Björn Karlsson i dag kritiskt till resor han gett grönt ljus till tidigare. Det handlar om exempelvis flera resor som en chef i församlingen gjort till Kanarieöarna och Thailand.

– Jag tyckte det fanns goda skäl då. Sett i backspegeln kanske det var ett dumt beslut, säger Björn Karlsson.

Från Huddinge pastorat reste 99 personer på en femdagars "konferens" vid stranden på Malta. Resan kostade 800 000 kronor och det är dubbelt så mycket som pastoratet samlade in i kollekt det året. Socialdemokraten Barbro Bergstedt är ordförande i kyrkorådet.

Du ser lite brydd ut nu.

– Ja, det kan jag ju bli. Och få bli... att det är hög kostnad, säger Barbro Bergstedt.


Relaterat

Mer om Kyrkans resor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".