Johanna Huss, regissör och konstnärlig ledare Enskedespelet
Johanna Huss, regissör och konstnärlig ledare Enskedespelet Foto: Sveriges Radio

Enskedespelet har haft uppförsbacke

"De borde slicka oss i röven!"
5:38 min

Till slut blev det premiär för Enskedespelet i Margaretaparken i södra Stockholm. Spelet är ett årligt återkommande evenemang som engagerar väldigt många barn, unga och vuxna. Men ett tag var premiären i fara.

Det har varit en tuff tid för Enskedespelets regissör och konstnärliga ledare Johanna Huss. Hon har haft tre influensor och det har varit hot om kraftigt höjd hyra. 

Det fanns stunder när hon inte ville fortsätta och hon funderade på om hon skulle skaffa sig en enkel biljett till Thailand. Men alla inblandade tog ett samlat grepp och valde att skjuta upp premiären en vecka. Då kom energin tillbaka och det kändes roligt igen.

 - Det är så många som ägnar sin tid och sitt liv under terminen åt att göra det här. Och det förtroendet kan man inte svika. Det måste man ta vara på.

Johanna Huss och de andra som jobbar med Enskedespelet får varje år strida för att få vara i Margarettaparken. Det handlar om hyreshöjningar och om de överhuvudtaget ska få tillgång till parken.

- Vi får kämpa för att överhuvudtaget existera. Ändå är det nåt extremt fantastiskt som vi gör. De borde slicka oss i röven och vi borde bada i pengar! Men nu bygger allt på ideellt arbete. 

Alla som vill får vara med och ovanligt många är med i år. 160 personer. Nästan för många.

- Det är lite på gränsen i år. Det är härligt med så många som vill vara med, men det finns ju en gräns. Alla har minst två kostymer, och vår budget är löjligt liten. Det är väldigt mycket trolleri. 

Enskedespelet pågår fram till 17 juni.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".