Matteusskolan.
Matteusskolan. Foto: Sveriges Radio

Stor polisinsats efter hotlarm på skola

10-årig elev: De ropade i högtalarna, skydda barnen
2:18 min

En stor polisinsats på Matteusskolan på Norrmalm i Stockholm i dag. Enligt polisen rör det sig om en avstängd elev som ska ha hotat en anställd.

En stor polisinsats inleddes efter 13-tiden på Matteusskolan på Norrmalm i centrala Stockholm. Enligt Stockholmspolisen ska en avstängd elev gått in i byggnaden och hotat en av de anställda. Händelsen rubriceras som olaga hot.

Eleven Linus Westberg tittade på film i ett klassrum tillsammans med sina klasskamrater och blev skrämd när högtalarna drog igång.

– Det enda vi hörde var "lärarna skydda barnen".  Det kändes läskigt, visste inte vad jag skulle göra. Min lärare låste dörren och vi fortsatte att titta på filmen, berättar Linus. 

Eleverna satt inlåsta i sina klassrum under en knapp timme, fram till att polisen avlägsnat den misstänkta gärningsmannen.

My Melander, ordförande på föräldraföreningen på Matteusskolan, är nöjd över hur skolledningen hanterade situationen.

– De agerade precis som de ska. De aktiverade sin krishanteringsplan, låste alla dörrar till klassrummen och ingångar till skolan och höll kvar barnen i klassrummen.

Du är själv förälder, blev du orolig?

– Nej, det här är en trygg och bra skola.

Kunde skolledningen agerat annorlunda?

– Inte som jag känner till, att förutse sådana här händelser är svårt, säger My Melander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".