Bromma flygplats.
Bromma flygplats. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bromma flygplats framtid osäker

Investeringarna sträcker sig till 2038
1:25 min

Trots att Swedavia stoppar in runt 1,5 miljard i Bromma flygplats finns det tvivel på om trafiken finns kvar efter 2038 då nuvarande avtalet löper ut.

Tidigare fanns planer på större ombyggnad, men nu rör det sig mer om nödvändigt underhåll för att kunna hålla trafiken igång säger  Peder Grunditz, flygplatschef på Bromma. 

De tidigare planerna som var aktuella för något år sedan tog sikte på ett längre tidsperspektiv, säger Peder Grunditz.

– Det vi nu bygger för är egentligen ett 2038-perspektiv och den resenärssvolym vi ser i slutet av perioden. Visserligen stoppar Swedavia in runt 1,5 miljarder  men det handlar mer om att hålla liv i flygplatsen till 2038.

Om verksamheten ska flyttas till Arlanda krävs det beslut i närtid. Beslut om hur man ska gå tillväga behöver fattas inom de närmsta åren säger Peder Grunditz.

För att flytta Brommas flyg till Arlanda krävs bland annat en ny landningsbana, nya spår och en ny terminal - men framförallt ett nytt tillstånd.

Ett miljötillstånd för en ny rullbana på Arlanda kommer att ta lång tid. Minst tio år, enligt Peder Grunditz.

– Men det är osäkert om det räcker då nuvarande tillstånd tagit betydligt längre tid att förhandla fram, säger Peder Grunditz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".