Hugo Weaving och Kate Winslet i The Dressmaker. Foto: Nonstop Entertainment.
1 av 3
Hugo Weaving och Kate Winslet i The Dressmaker. Foto: Nonstop Entertainment.
George Clooney som Lee Gates i Money monster. Foto: UIP.
2 av 3
George Clooney som Lee Gates i Money monster. Foto: UIP.
Teenage Mutant Ninja Turtles 2. Foto: UIP.
3 av 3
Teenage Mutant Ninja Turtles 2. Foto: UIP.

Kate Winslet med repliker av honung och salt

"Kate Winslet är i högform"
3:22 min

En skruvad western som utspelar sig i en håla i 50-talets Australien är veckans bästa film, enligt vår filmrecensent Björn Jansson.

Elegant i egen designad klänning stiger hon av bussen i den lilla dammiga hålan, Myrtle Dunnage. Hon har dräpande svar på frågorna hon får, och sveper in i stöket hos mamma Molly, tok-Molly som byborna kallar henne. Men det finns ett rykte att hon mördade en klasskamrat när hon växte upp, och att hon därför tvingades lämna hemmet.

The dressmaker är en skruvad western som utspelar sig på den australiensiska landsbygden på 50-talet, det är ett drama med död och svek, och hämnd. Men det är också mycket drastisk, ibland svart humor. Ibland nästan buskis. Jag gillar The dressmaker och det här vindlande där inte allt går som det ska. Och Kate Winslet är i högform, hon kan leverera repliker som har både honung och gift i sig.

Mitt betyg blir en fyra till The dressmaker.

Money monster är en bensprattlande TV-show om pengar. TV-värden och stjärnan Lee Gates, som spelas av George Clooney, har tittarma i sin hand när han tipsar om köpvärda aktier. Säkrare än på banken, säger han om en aktie som sen störtdyker. En av tittarna som ruinerat sig och sin unga familj dyker upp i studion med en pistol och tar Gates som gisslan. Det är i direktsändning och tittarna får följa dramat, där Gates efterhand får allt större sympatier för den unge desperate killen med pistolen. Och när sen bolagets chef visar sig ha lurat alla och kört aktien i botten, så... ja ni får själva se fortsättningen. Money Monster är lite för lätt, för att helt tas på allvar. Det känns som lika mycket underhållning som Lee Gates sho, även om den har ett budskap i botten. Mitt ebtyg till Money Monster blir en trea. Jodie Foster har regisserat och Julia Roberts har en stor roll som TV-producenten.

Så veckans skitfilm... jag är ledsen. Jag vet att många kommer att gå och se Teenage mutant ninja turtles 2, med vuxna män i upp-pumpade sköldpaddsdräkter som slåss för att rädda världen, äter pizza-slice och har en sexig side-kick i Megan Fox, den ende som inte har mycket kläder på sig i den här filmen. Men det är så spretigt, fantasilöst, ospännande och med ett så slemmigt monster från yttre rymden att jag bara suckar. Att de mänskliga skurkarna är en vimsig svart professor och en ärrad asiat, känns också lite sunkigt. Det blir en etta till nya Teenage mutant ninja turtles som har elva-årsgräns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".