Daniel Dronjak Nordqvist (M) kommunalråd i Huddinge.
Daniel Dronjak Nordqvist (M) kommunalråd i Huddinge. Foto: Johanna Sjöqvist/ Sveriges Radio

Huddinge i konflikt med egna fastighetsbolaget

Konflikt inom Huddinge kommun
1:34 min

Huddinge kommun vill spara pengar och införa en begränsning för hur mycket skulder kommunen och det kommunägda fastighetsbolaget Huge ska få ha.

Ett illa utrett förslag menar Huges styrelseordförande Anti Avsan (M). Men det var oppositionen som sa ifrån under kommunfullmäktige när den moderata ledningen ville klubba beslutet för ett skuldtak i kommunen och det helt kommunägda fastighetsbolaget Huge.

Huge fick chansen att komma in med ett yttrande, där skriver de att skuldtaket skulle kunna innebära att de blir tvungna att sälja fastigheter för 4 miljarder. Anti Avsan, menar dessutom att ett skuldtak skulle kunna innebära en direkt förlustaffär för kommunen.

– Allt beror på hur man gör saker och ting. Det viktiga här är att man har en analys och vet vad man vill göra innan man bestämmer sig för hur man ska göra det. I det här fallet vet kommunen inte vad de ska göra, för de har inte ens utrett konsekvenserna. Det är viktigt att de gör något åt situationen, för det är inte bra att höja kommunens skulder. Men de bör skilja på vad som ligger direkt i kommunen och vad som ligger i ett aktiebolag – och också skilja på olika typer av fastigheter, säger Anti Avsan.

Det är nya skatteregler som gör att värderingen av vissa fastigheter måste skrivas ner, det kan räknas som en förlust och gör att Huge kan ses som högt skuldsatta, menar Anti Avsan. Han befarar att Huge skulle behöva göra sig av med fastigheter för att klara ett skuldtak. 

– Det som ser ut som en kortsiktig vinst, kan bli en långsiktig förlust, säger Anti Avsan.

Men kommunen tillbakavisar kritiken och säger att Huges rapport är felaktig.

–Huges beräkningar bygger på felaktiga antaganden. Det är också en del felaktiga beräkningar och dessutom i konsekvens med det så drar de felaktiga slutsatser. Det finns ingen anledning till oro. De konsekvenser som är beskrivna bygger på felaktiga antaganden i grund och botten, säger Daniel Dronjak (m), kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".