Maria Wiklund
Maria Wiklund gör tummen ner för landstingets nya bröstcancervård. Foto: Sveriges Radio

"De utför experiment på bröstcancerpatienter"

Maria Wiklund Karlsson är ordförande för bröstcancerföreningen Amazona och är upprörd över att det genomförs allt färre bröstcanceroperationer i Stockholms län.

Som P4 Stockholm rapporterat efter DN:s granskning, öppnade vid årsskiftet bröstcentra på Södersjukhuset, S:t Görans sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset. Två av dem har dock inte full kapacitet och samtidigt har flera små mottagningar stängt, där kvinnor tidigare kunde få knölar i brösten undersökta med svar samma dag. Det har i praktiken inneburit att färre bröstcanceroperationer genomförs.

- Det här kan naturligtvis leda till att fler kvinnor går med oupptäckt cancer och att fler dör i sin sjukdom, säger Maria Wiklund Karlsson.

- Cancern tar inte semester och det är upprörande att landstingets politiker gett klartecken för den cancervård vi har idag.

Maria menar också att det är ett misstag att tro att man i dagsläget ska få svart på vitt om alla negativa effekter av den nya vården.

- Man får facit om fem år. Då kommer man kunna se vad det här verkligen lett till.

P4 Stockholm har under dagen sökt sjukhusledningen. För kommentar från landstingets barn- och äldre landstingsråd Ella Bohlin, se länk.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista