Katarinavägen vid Slussen.
1 av 3
Nu stängs Katarinavägen vid Slussen av för flera år framåt. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Eva Rosman
2 av 3
Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Slussen
3 av 3
Stadsbussarna vid Slussen har fått nya hållplatser Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Nu börjar rivningen av Slussen på allvar

1:22 min

I natt stängdes Katarinavägen i Stockholm av för busstrafik, och det innebär att rivningen av Slussen nu startar på allvar. Eva Rosman på Slussenprojektet säger att rivningen kommer att märkas rejält de närmaste åren.

– Det vi kommer att se här vid Katarinavägen är djupa hål som är tio-femton meter djupa. Det är ju där hela brokonstruktionen börjar, det kommer att se enormt ut, säger Eva Rosman som är kommunikationsansvarig på Slussenprojektet.

– Och sedan när hela bron rivs över till Skeppsbron, det kommer att bli en helt annan miljö här under många år.

Och det sätter igång snart, den rivningen?

– Ja, det börjar nu undersommaren så kan man se de första rivningarna.

Ja, nu börjar alltså rivningen av Slussen på allvar. Under de närmaste åren blir hela Slussenområdet en stor byggarbetsplats, och nya Slussen väntas inte vara helt klar förrän om närmare tio år.

Exakt hur Nya Slussen ska se ut är inte helt klart, Stockholms stads planer på en ny terminal för Nackabussarna inne i Katarinaberget är ännu inte godkända.

Men det är helt klart att det kommer att vara stora störningar för alla trafikanter under arbetets gång - oavsett om vi går, cyklar, kör bil eller åker buss.

– Alla innerstadsbussar som förut brukade passera Slussen åker nu Folkungagatan in till Medborgarplatsen och ner i Söderledstunneln istället, så de påverkas ju.

Räcker de vägarna till?

– De ska räcka till, men det kommer att bli ökad trafik på Folkungagatan. Vi har utrett andra alternativa vägar men inte funnit något som är lämpligare än Folkungagatan, men det kommer att bli mycket trafik där.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista