15-åriga Filippa på fjället med sin hund Foto: privat
15-åriga Filippa på fjället med sin hund Foto: privat

15-åriga Filippa fjällvandrade ensam

Hon klarade tuffaste passet
5:25 min

Äventyraren Filippa satte sig nyligen på tåget upp till Abisko i norra Lappland för att ensam tillsammans med sin hund vandra i fjällen.

– Jag tycker det är läskigare att vara i Stockholm än ute i naturen. Det klart att det finns risker men det gör det när jag cyklar till skolan också, säger Filippa. 

Road trip med mopedbil till Oslo, fjällvandra i Lappland och besöka en hästgård är bara några av de saker 15-åriga äventyraren Filippa hade på sin att-göra-lista på sommarlovet. 

– Jag tänkte att det var en bra grej att börja med vandring. 

På leden som Filippa vandrade finns det ingen mobiltäckning och hennes föräldrar fick följa henne genom att hålla koll på var hon hade betalat med kortet. 

– Jag fick med mig en nödsändare ifall nåt skulle hända. Men det är så mycket folk på vandringsleden så man träffar alltid på någon. 

När hon kom till den tuffaste delen av leden blev hon uppmanad att inte fortsätta. 

– Vi mötte många som hade vänt om och sa att det var omöjligt eftersom det var för mycket snö, att det gick upp till midjan, men vi fortsatte.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".