Byggarbete, bygg
Bild på några byggjobbare på byggarbetsplatser. Creative Commons

Skatteverket skärper tillsyn på byggen

"Det är väldigt mycket fel och brister som vi ser"
1:58 min

Reformen med personalliggare på byggen har hittills inte fungerat som det var tänkt. För att minska svartjobben inom byggbranschen ska det finnas en elektronisk lista över alla som befinner sig på bygget. Reformen gäller sedan årsskiftet.

– Här står ju dörren öppen. Det ska inte vara så. Det ska vara låst och stängt så att obehöriga inte kan komma in. Det säger Jonny Daveman på fackförbundet Byggnads.

Sedan årsskiftet ska alla byggarbetsplatser ha en elektronisk lista över alla närvarande, en personalliggare. Men inte sällan finns det personer på byggarbetsplatserna som inte finns med i personalliggaren. Det kan vara personer som arbetar svart.

På bygget i Solna tycker platschefen Niklas Ingberg att grindar inte ska stå olåsta.

– Jag tycker inte att det är som det borde vara. Sen är det jättesvårt, vi har flera tusen kvadrat som vi bygger på och att försöka hålla det stängt i alla lägen, det är jättesvårt, säger han.

Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket, säger att systemet med personalliggare i byggbranschen hittills har fungerat dåligt.

– Det är väldigt mycket fel och brister som vi ser. Ibland kan det vara så mycket som uppåt en 90 procent. Jag tycker att det här är allvarligt eftersom det här är en stor reform inom byggbranschen. Det är väl delvis beroende på att det är nytt, så klart. Man har inte tagit detta riktigt på allvar ännu, faktiskt, tyvärr. Det säger Conny Svensson.

Skatteverket har gjort 6000 kontroller sedan reformen infördes. När ett företag syndar med personalliggaren kan Skatteverket ta ut en kontrollavgift, eller böter, på upp till 25 000 kronor. Och när det inte hjälper kan man besluta om vite, eller hot om böter, på upp till 1 miljon kronor.

Under det första halvåret har Skatteverket haft en mjuk linje och företagen har sluppit kontrollavgifter och viten. Men från och med den 1 juli gäller andra principer.

– Nu är den mjuka linjen över och nu kommer vi att börja tillämpa lagen enligt de principer som lagstiftaren har tänkt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".