Unga tjejer mår sämre.
Unga tjejer mår sämre. Foto: Erik Nylander/TT

Unga tjejer i Stockholm mår sämre

Ofta ledsna och deppiga
0:59 min

40 procent av flickor som går i årskurs 9 uppger att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför, det visar Stockholmsenkäten som släpptes på torsdagen. 

Stockholmsenkäten besvarades i år av drygt 10 000 skolelever i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasiet, från knappt 200 skolor i Stockholms län.

Eleverna har svarat anonymt, och frågorna som ställs har att göra med narkotika, alkohol och tobaksvanor, men också ungdomars psykiska hälsa. Och det är framförallt där siffrorna sticker ut.

Bland flickor i årskurs 9 har 40 procent svarat att de "ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför", en ökning med nästan 10 procent sedan 2010. Och skillnaden mellan könen är tydlig. Den psykiska ohälsan ökar visserligen även bland pojkar, enligt enkäten, men där är andelen istället 15 procent.

När det gäller ungdomars tobaksvanor, pekar Stockholmsenkäten på att användandet går ner. Andelen som svarat att de inte använder någon typ av tobak är det lägsta som uppmäts sen man började med mätningarna. Även alkoholanvändningen har sjunkit, både bland eleverna i årskurs nio och i tvåan på gymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".