Pär Wiktorsson Harrby, verksamhetschef RFSL.
Pär Wiktorsson Harrby, verksamhetschef RFSL. Foto: Andreas Paulsson

RFSL: Stort mörkertal bland hatbrotten

"Hatbrotten blir inte färre"
2:15 min

Sedan 2008 har antalet hatbrottsanmälningar mot HBTQ-personer sjunkit. Men mycket talar för att färre vågar anmäla. 

År 2008 anmäldes flest antal hatbrott mot HBTQ-personer. Sedan dess har andelen anmälda hatbrott mot HBTQ-personer sjunkit från 18 till 10 procent, visar den senaste mätningen år 2014.

Hur kommenterar ni statistiken?

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal här som inte syns. Vi tror tyvärr inte att de här brotten är färre utan att många helt enkelt är rädda för hur de kommer att bli bemötta om de anmäler, eller att anmälan inte kommer att leda någonstans, säger Pär Wiktorsson Harrby, verksamhetschef på RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, i Stockholm.

– Sedan kan det också vara så att den utsatta inte förstår att det är ett hatbrott det rör sig om, utan att sådana här slags brott har blivit normaliserade.

Vad beror normaliseringen på?

– Generellt när du lever utanför normerna i samhället så förväntar du dig att bli bemött på ett visst sätt. HBTQ-personer är extra utsatta och är generellt mer oroade för hur de kommer att mottas av till exempel myndigheter. 

Och hur ska man arbeta mot den här normaliseringen?

– Det är viktigt att informera om rättigheter och lära ut ett HBTQ-kompetent bemötande på olika sätt, särskilt då inom olika myndigheter.

Vad gör ni på RFSL för att fler ska anmäla hatbrott?

– Vår viktigaste utgångspunkt är att personer som är utsatta ska få det stödet de behöver. Sedan så informerar vi om vad som är hat och hatbrott så att det finns en kunskap om det som händer.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".