Hans Bengtsson är inte nöjd med Stockholms färdtjänst.
Hans Bengtsson är inte nöjd med Stockholms färdtjänst.

Sämre betalt för färdtjänst drabbar kunderna

1:45 min

Ett nytt avtal sedan första februari innebär att taxichaufförer får sämre betalt för färdtjänstkörningar, något som drabbar kunderna. 

Avtalet bygger på landstingets upphandling av färdtjänsten med Taxi Kurir och Taxi 020 och innebar för fjärde året i rad en sänkning av priset. När lönsamheten för körning av färdtjänstkunder sjunker, säger många chaufförer att körningarna är att betrakta som förlustaffärer. 

Hans Bengtsson är ordförande i Synskadades riksförbund i Norrtälje.

– Den här tjänsten är kanske den viktigaste jag har som blind och som gör att jag kan delta i saker och ting. Nu är det väldigt oroligt att åka färdtjänst, jag är osäker på om jag kommer hem ordentligt, säger han.

Sedan upphandlingen i februari har Hans Bengtsson drabbats av inställda resor, ibland flera per vecka. 

– Vi hör ju att chaufförerna tycker att det är väldigt dåligt betalt. Allt oftare är det problem med uteblivna bilar eller bilar som kommer sent, säger Hans Bengtsson. 

Flera handikappförbund inom Stockholms län håller med om att färdtjänsten har blivit "usel", främst i och med inställda resor och brist på chaufförer, men även dålig lokalkännedom i mindre orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista