Hans Austa.
1 av 2
Hans Austa. Foto: Sveriges Radio
Lilian Stubbe och Göran Friis i Södertälje gästhamn.
2 av 2
Lilian Stubbe och Göran Friis i Södertälje gästhamn. Foto: Sveriges Radio

Allt fler tar med sig mobilen på sjön

Anders Wernesten: Fryspåse funkar utmärkt
1:13 min

Allt fler som faller i vattnet och hamnar i nöd under båtfärd, lyckas själva ringa 112 och larma. En billig livförsäkring är kort och gott att ha vattentäta mobiltelefonfodral.

I år har 61 personer drunknat i Sverige, fler på ett halvår än under hela 2015. Ovanligt många isolyckor under våren var ett skäl, men 13 personer har avlidit i fritidsbåtsolyckor enligt Transportstyrelsen - ungefär lika många som under samma period ifjol.

Vi har haft ett antal båtolyckor under våren. Det är för tidigt att säga att det är ett trendbrott, men någonting är det som gör att människor inte är tillräckligt försiktiga.

Hamnar man i vattnet så är tid avgörande och Svenska Livräddningssällskapet gläds över en specifik del av statistiken, att allt fler tar med sig mobilen i ett vattentätt fodral. Ifjol slog åtta personer larm på egen hand, och i år har redan sex ringt räddningstjänsten från vattnet.

Trots de många båtarna på Mälaren och i skärgården så är de ovanligt med olyckor i Stockholms län. I Södertäljes gästhamn berättar Hans Austa att han i perioder fiskar upp emot 30 gånger om året. Han har aldrig varit med om en olycka i vattnet och känner sig säker på att han skulle kunna simma i land. Trots att han har ett plastfodral, så lämnar han det hemma.

– Passformen är dålig så jag har inte använt fodralet. Jag har dränkt telefonen ett par telefoner. Det har inte blivit av att skaffa en bättre vattentät påse, den har legat hemma. Men flytvästen är med och på, säger Hans Austa. 

Men något är bättre än inget. En hemsnickrad variant skulle duga gott, menar Anders Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet.

– Det funkar ju faktiskt alldeles utmärkt med en fryspåse. Problemet är att den måste hängas upp, den måste vara åtkomlig och får inte hänga i en ficka, säger Anders Wernesten.

Nere i Södertälje gästhamn är det ett gäng som seglat upp från Danmark som säger att de tycker fodral är en bra idé men att de inte litar på täckningen.

– På grund av bristen på täckning är mobilen nått vi använder på land och inte till sjöss. Men på insjöar har du mobiltäckning, säger seglarna från Danmark.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".