Zoia och hennes man Terno är glada att JO tagit sig an deras fall.
Zoia och hennes man Terno är glada att JO tagit sig an deras fall. Foto: Stefhan Norss

Småbarnsfamilj i tvist om mögelskador i lägenhet

1:45 min

Familjen Zakariasdotter/Nyman har varit i lång konflikt med hyresvärden Svenska Bostäder om mögel- och fuktskador i sin lägenhet.

Ända sedan familjen Zakariasdotter/Nyman flyttade in i lägenheten i Bagarmossen i södra Stockholm har de och deras barn upplevt hälsoproblem.

De är övertygade om att det beror på fukt- och mögelskador i lägenheten, men känner att de inte fått något gehör från bostadsbolaget Svenska Bostäder.

Zeljko Kranjec, som är enhetschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, säger att sådana här konflikter inte är helt ovanliga.

– Problemet är ofta att visa hur förekomsten av mögel påverkar hyresgästernas hälsa. Där uppstår ofta en tvist med hyresvärden, som hävdar att även om det finns mögelspår så påverkar det inte hyresgästernas hälsa på så sätt att man inte kan vistas i lägenheten. Men jag tycker inte att det är väsentligt, utan det väsentliga är att få bort möglet.

Det var när familjens dotter började få stora besvär med bland annat eksem som man till slut fick nog och anmälde lägenheten till hyresvärden Svenska Bostäder. De bekräftade att det fanns mögelspår i lägenheten, men inte i en sådan mängd att det utgjorde en hälsofara. Istället gav man rådet att städa bättre och vädra mer.

Familjen beställde då egna fukt- och mögelundersökningar, som gav en annan bild.

I en av rapporterna som familjen beställt har alla undersökningar som gjorts både på uppdrag av Svenska Bostäder och av familjen granskats. Där konstateras det att det finns stora problem med mögel och fukt och att det kan bero på en tidigare vattenläcka i källaren, som ligger precis under lägenheten.

Handlingar över vattenläckan har familjen aldrig fått ut. De har man behövt för att få ersättning för en tillfällig bostad av sitt försäkringsbolag, någonting som P4 Stockholm tidigare rapporterat om.

Till slut valde familjen att säga upp sitt hyreskontrakt. Det blev för kostsamt att betala dubbla hyror.

För familjen har alla vändor varit väldigt påfrestande, säger Zoia Zakariasdotter.

– Förtvivlan är ju en av sakerna vi har känt under tiden. Och det här att bli ignorerad. Man ställer frågor och får inga tillfredsställande svar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista