Victoria Gaunitz ute och tränar på Södermalm
Victoria Gaunitz ute och tränar på Södermalm. Foto: Privat.

Victoria fick inte delta i Hässelbyloppet

Victoria önskar en förklaring
1:48 min

Rullstolsburna Victoria Gaunitz fick inte ställa upp i loppet eftersom att det saknas rullstolsklass. Rullstolar är en skaderisk, enligt arrangören Hässelby SK.

Hässelbyloppet som arrangeras i oktober marknadsför sig bland annat med att det är ett lopp som passar alla. Men inte om man sitter i rullstol.

– Varför inte? Varför kan andra lopp men inte de, vad är problemet, säger Victoria Gaunitz.

När Victorias kompis Eva-Lisa kontaktade arrangören Hässelby SK fick hon veta att det inte fanns någon rullstolsklass. 

Om Victoria kunde delta i den vanliga klassen var de "mycket tveksamma till" för att det skulle bli för trångt på banan. I ett mail skriver de att de bedömt hundar, stavar, barnvagnar och rullstolar som stora skaderisker.

– Helst skulle vi vilja springa loppet, men också att de kan vara tydliga och förklara varför. Att de funderar igenom vad de säger nej till. Eller är det bara någonting som är på rutin, säger Victoria Gaunitz.

Marianne Stjernström på Hässelby SK, berättar att loppet startar på ett gräsfält och att det var därför som de var tveksamma till en rullstol.

Arrangörerna beklagar nu den dåliga kommunikationen och bemötandet. De har ändrat sig och Victoria får vara med trots allt.

– Att hon tar illa upp av att bli ihopklumpad med barnvagnar och annat, så blir jag naturligtvis ledsen. Det var inte meningen, säger Marianne Stjernström.

Det är 101 år sedan loppet genomfördes för första gången. Om det kommer att finnas någon rullstolsklass i framtiden kan inte Hässelby SK svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".