Skolgården på Rålambshovskolan där det ska byggas paviljonger för undervisning
1 av 3
Skolgården på Rålambshovskolan där det ska byggas paviljonger för undervisning Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Rektorn på Rålambshovskolan, Gunilla Olsson, visar ritningarna för det nya bygget.
2 av 3
Rektorn på Rålambshovskolan, Gunilla Olsson, visar ritningarna för det nya bygget. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Åsa Härkegård, chef för lokalenheten på Utbildningsförvaltningen.
3 av 3
Åsa Härkegård, chef för lokalenheten på Utbildningsförvaltningen i Stockholm.

Skolornas lokalbrist värre än någonsin

Rektor: Barnkullarna större än man räknat med
1:32 min

Det råder stor brist på skollokaler i Stockholm. För att lösa problemet ställer utbildningsförvaltningen ut paviljonger på ett tjugotal skolor i staden.

– Stockholm växer ju mycket. Vi har en stor inflyttning till Stockholm både från Sverige och andra länder, och vi har ett ökat barnafödande i Stockholm. Allt det gör att vi har fler elever i den kommunala skolan än vi hade för 10-15 år sedan, säger Åsa Härkegård, chef för lokalenheten på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Bristen på skolor i Stockholm har blivit ännu värre. Tidigare hade ett 40-tal skolor, klassrum i paviljonger, uppställda på skolområdet. I år kommer ytterligare ett tjugotal skolor att ställa upp baracker för att få plats med eleverna.

Förr köpte föräldrarna villor i förorterna.

En skola där det just nu byggs baracker är Rålambshovsskolan på Kungsholmen där Gunilla Olsson är rektor.

– Jag tänker att det är bra att vi kan hjälpa till att se till att alla elever i Stockholm kan få en skolplacering. Vad jag förstår är det statistiken som inte hängt med, man har inte räknat med de här stora barnkullarna och för en femton år sedan kunde man se att när barnen började mellanstadiet köpte föräldrarna villor i förorterna men idag vill familjen vara kvar inne i Stockholm, säger rektor Gunilla Olsson.

Det finns flera orsaker till lokalbristen. Bland annat att Stockholm växer så mycket. Men det har också varit ett dåligt samarbete mellan de förvaltningar som har hand om byggandet i Stockholm, säger Åsa Härkegård på utbildningsförvaltningen.

– Hittills kan man väl säga att det samarbetet blivit bättre med åren, men det har historiskt också varit bristfälligt - att skolor helt enkelt har planerats in försent i vissa områden, säger Åsa Härkegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".