Det har blivit vanligare att bilar parkerar i cykelbanor.
Det har blivit vanligare att bilar parkerar i cykelbanor. Foto: SOFIE WIKLUND

Allt fler bilister parkerar på cykelbanor

Trafikkontoret: Vi riktar åtgärder på vissa platser
0:33 min

Allt fler bilar bötfälls för otillåtna parkeringar på cykelbanor, men trafikkontoret menar att de gör tillräckligt för att komma till rätta med problemet. 

Det har blivit allt vanligare att bilar parkerar i cykelbanor, redan i år är antalet bötfällda bilister fler än hela 2015, skriver sajten StockholmDirekt. Förra året bötfälldes 733 bilister i Stockholm stad för att ha parkerat på en cykelbana. 

Patrik Silverudd, liberal trafikledamot i Trafiknämnden i Stockholm vill därför ha särskilda p-vakter för att förhindra att bilar ska parkera på cykelbanor.

– Det är faktiskt inte tillåtet att parkera på cykelfält. Det är förenat med livsfara för cyklister, säger Patrik Silverudd (L).  

Men trafikkontoret menar att de har de parkeringsvakter som behövs. 

– Vi riktar åtgärderna på vissa platser där man haft extra problem. Man ska ha en prioriterad och planerad systematisk övervakning och det har vi idag. När vi ser att överträdelser ökar i vissa områden får vi göra en riktad insats, det säger Anders Porelius, presskontakt på trafikkontoret.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".