Joe Biden besöker Stockholm
Räkna med kroppskontakt i t-banan. Foto: Janerik Henriksson och Paul Sancya/TT

Grafik: Så påverkas trafiken av Bidens besök

Trafikredaktionen: Välj spårbunden trafik
2:11 min

Du lär inte sitta ensam i tunnelbanan under torsdagen. När USA:s vicepresident kommer till Stockholm blir det avspärrningar för både bilar, bussar, färjor och båtar.

Bilister uppmanas att ställa bilen hemma och ta tunnelbanan när USA:s vicepresident gör ett besök i Stockholm 24-25 augusti.

Joe Biden ska bland annat träffa statsminister Stefan Löfven (S) och diskutera flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och samarbeten över Atlanten.

Enligt regeringskansliet syftar Bidens endagsbesök till att "fortsätta att fördjupa det redan breda samarbetet med USA". På torsdagen håller de överläggningar på Rosenbad och efter det en presskonferens.

Med anledning besöket väntas trafikstörningar i stora delar av Stockholmsområdet. Vissa delar av city stängs helt för trafik. Det gäller främst området kring Strömkajen, Hamngatan, Centralen-Gamla stan och runt slottet.

De trafikslag som påverkas är bil-, buss- och i viss mån båttrafik. Även gång- och cykeltrafik kan påverkas närmast de avspärrningar som görs i innerstaden.

– Polisens uppgift är att genomföra besöket på ett säkert sätt för alla inblandade vilket gör att vissa begränsningar i framkomligheten är oundvikliga. Vi är vana att ha officiella besök i Stockholm och jag hoppas att alla, liksom vid tidigare tillfällen, har förståelse för och hjälper till med att göra besöket så friktionsfritt som möjligt, säger kommenderingschef Erik Widstrand.

Under eskorten kommer de större vägarna till och från Arlanda att påverkas, främst under torsdagen.

– De vägar som inte är avspärrade blir packade av folk som söker andra vägar så det påverkar ett mycket större område än där det är avspärrat, säger Stefan Gideon på P4 Stockholms trafikredaktion.

– Man ska överväga starkt att åka in med bil i centrala Stockholm och det kommer vara svårt att använda sig av bussarna i innerstaden. Man rekommenderar spårbunden trafik helt och hållet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".