13-åring togs av polis på festival - dumpades i skogsparti

2:12 min

En 13-årig pojke fördes i helgen bort av polisen mitt i natten och dumpades i ett skogsparti långt från sitt hem. Föräldrarna kontaktades inte och nu utreds två poliser misstänkta för tjänstefel.

– Jag var ledsen, jag började gråta. Det var helt tomt. Så jag gick runt. Jag var rädd också, säger 13-årige Adam.

Adam var med sin storebror på ungdomsfestivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i fredags. Han berättar att han tappade bort sin bror och inte fick tag i honom på mobilen. I stället träffade han några kompisar.

Efter en stund började två bekanta bråka och han ska då ha gått emellan för att medla. Han säger att två vakter tog honom och förde honom till ett tält.

Där handbojades han och efter en stund tog polisen över och körde iväg med honom. Adam släpptes av efter en stunds körning. Det var mörkt och han visste inte var han var.

– Jag gömde mig. Först gick jag, och sen gömde jag mig. Jag hörde något i skogen och sprang iväg och gömde mig, berättar Adam.

Adams pappa satt hemma och hade försökt få tag i honom, utan resultat. När Adam ringde satte sig pappan direkt i bilen och började leta. Det tog tid att förstå var sonen var någonstans, men han förstod att det måste vara i närheten av Kaknästornet. Till slut hittade han Adam.

– Man kan inte göra så här med en liten pojke, han är 13 år. Man ska inte behandla ett litet barn så här, säger Adams pappa.

Hur mådde du under den tiden, innan du hittade honom?

– Jag var förbannad!

Två poliser utreds just nu i ärendet i en internutredning hos polisen. De är misstänkta för tjänstefel.

Stockholmspolisen vill inte svara på några frågor om det specifika fallet, men presstalesman Lars Byström säger att strikt juridiskt får polisen göra så här, även med ett barn. De strävar dock alltid efter att ringa åtminstone föräldrar eller socialtjänst.

– Jag har pratat med en av våra jurister. Formellt finns det inget hinder att vidta de här åtgärderna, även mot ett barn eller en ungdom, säger Lars Byström på polisen.

Får man dumpa ett barn på det här sättet?

– Jag har inga detaljer i det aktuella fallet. Men pratar vi barn eller ungdom så är vår målsättning att alltid försöka kontakta endera föräldrarna eller socialtjänsten, säger Lars Byström.

Enligt Adams pappa så ringde polisen inte socialtjänsten eller föräldrarna. Adam är besviken. Han trodde att han aldrig skulle komma hem i fredags natt.

– De ska inte göra så där. De brydde sig inte, de bara lämnade mig där, säger Adam.

Adam heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista