Nafiye Bedirhanoglu.
1 av 2
Advokat Nafiye Bedirhanoglu tycker fallet är viktigt. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Anna Zilla.
2 av 2
Anna Zilla vid Södertörns tingsrätt. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Kvinna i Fittja vill bli av med sin förvaltare

Advokaten: Hon har lurats att skriva under
1:37 min

En 57-åriga kvinna som blivit satt under förvaltarskap överklagar beslutet och menar att det begåtts grova fel. Men tingsrätten tycker beslutet är riktigt.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om den 57-åriga mamman i Fittja i Botkyrka som har svårt att tala och röra sig efter flera strokes. Enligt kvinnan fick hon en förvaltare utan att vare sig hon eller hennes barn vetat om det.

Kvinnan har överklagat till Svea hovrätt. Hennes advokat Nafiye Bedirhanoglu tycker att Södertörns tingsrätt gjort flera fel.

– Jag hävdar att det är grovt rättegångsfel på grund av att man inte har fullgjort sin utredningsskyldighet från domstolens sida och inte inhämtat närståendens yttranden och samtidigt inte tydliggjort vad det här handlar om för min klient, säger Nafiye Bedirhanoglu.

Den 26 juli bestämde Södertörns tingsrätt att kvinnan i Fittja skulle ha en förvaltare. I underlaget de hade inför beslutet har de en rapport från kvinnans LSS-handläggare och läkare som båda menar att kvinnan behöver en förvaltare.

Men i yttrandet från rättegångsbiträdet, som utsetts till att föra kvinnans talan, skriver han att han inte är säker på att kvinnan förstår innebörden av förvaltarskap.

Tingsfiskalen Anna Zilla var den som tog beslutet. Hon tycker att rätten haft tillräckligt med underlag och menar att det inte var nödvändigt att höra barnens synpunkter.

– Det bedöms självklart från ärende till ärende om det behövs eller inte. Ett exempel på när tingsrätten tycker att det kan vara obehövligt det är ju när personen har gjort en egen ansökan.

Advokaten Nafiye Bedirhanoglu menar däremot att kvinnan mer eller mindre lurats att skriva under. Hon hoppas nu på att Svea hovrätt tar upp fallet och att förvaltarskapet upphävs.

Hon tycker att fallet är principiellt viktigt.

– Detta innebär, om det här skulle gå igenom, att vem som helst skulle kunna gå in och vilseleda någon som är i en utsatt situation och ta kontroll över deras liv. Det är ju det det innebär att ha förvaltare, säger Nafiye Bedirhanoglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".