Skenande kostnader för strumpor i vården

1:46 min

Landstingets kostnader för stödstrumpor och bandage har skjutit i höjden. Nu kräver Vänsterpartiet att avtalet sägs upp.

Det handlar om förbrukningsvaror, som till exempel stödstrumpor, underkläder och bandage som landstinget köper in till patienter inom vården.

Leverantören som vann upphandlingen skrev ett avtal med landstinget 500 miljoner kronor på fem år. Men bara hittills i år har varorna kostat landstinget 465 miljoner kronor, rapporterar SVT Stockholm.

– Kostnaderna är ju alarmerande. Vi måste slå i backen! Den här kostnaden skulle vara på fem år, den har redan dragit iväg och kostat lika mycket på ett halvår. Det är ju helt fel, säger landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Jörnehed (V) vill att avtalet sägs upp.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att jag som både sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden och som är landstingsråd får den här nyheten genom media. Att jag inte haft en aning om att kostnaderna ökar så här mycket. Ansvaret faller tungt på den borgerliga majoriteten i landstinget, säger Håkan Jörnehed (V).

Även Miljöpartiet vill att avtalet med leverantörer ses över. I ett pressmeddelande skriver gruppledare Tomas Eriksson att landstinget behöver skicka en tydlig signal om att det inte är okej att försöka blåsa skattebetalare på pengar. "Hela organisationen för upphandling måste ses över", skriver partiet. 

Sjukvårdslandstingsrådet, Anna Starbrink (L), vill inte kommentera uppgifterna. Men via sin pressekreterare låter hon hälsa:

"Landstinget och leverantören har olika syn på hur det här avtalet ska tolkas. Förhandlingar pågår mellan vår förvaltning, som sköter våra avtal, och leverantören. Under tiden som dialogen pågår kan jag inte kommentera mer ingående"

Men Håkan Jörnehed (V) anser att det är onödigt att ens ta reda på vad som hänt.

– Jag tycker vi har ett ansvar gentemot invånarna i Stockholms län att hantera deras skattepengar och då måste vi ha kraft och ork att säga, är det här riktigt rätt, vi måste kunna fundera på om vi ska bryta det här avtalet, säger Håkan Jörnehed (V).