Regionstyrelsens arbetsutskott
De sex partiernas representanter i regionstyrelsens arbetsutskott frågades under måndagskvällen ut av Ulla Pettersson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Brett stöd för att Gotland bildar region med Stockholm

Viktigaste kravet: att behålla makten över EU:s utvecklingspengar.
2:12 min

Om förslaget att dela in Sverige i sex storregioner blir verklighet, måste Gotland bli en del av Stockholmsregionen, något annat alternativ finns inte. Det är regionstyrelsens arbetsutskott överens om.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) hoppas att förslaget att Gotland blir en del av en storregion tillsammans med Stockholm, genomförs:

– Vi tror ju att vi behöver finnas i ett större sammanhang, speciellt när det gäller hälso- och sjukvården. Där är vi alldeles för små för att kunna klara hem det, vår sjukvård skulle tjäna på att finnas i ett större sammanhang, det kan jag se tydligt.

En statlig utredning har föreslagit att Sverige ska delas in i sex storregioner, som utgör både län och landsting. Nu är förslaget ute på remiss och under måndagskvällen arrangerade Region Gotland en informationsträff, där man bland annat diskuterade vilka synpunkter som regionen ska framföra i sitt remissvar.

– Om det blir regionindelning, att man ändrar regionerna i Sverige, så är det Stockholm som är den naturliga motparten, eller den vi vill samarbeta med, säger Simon Härenstam, Moderaternas representant i regionstyrelsens arbetsutskott.

Precis som de andra representanterna i utskottet menar han att ett samgående med Stockholmsregionen är det enda alternativet för Gotlands del.

– Jag ser inte att det finns nåt alternativ med till exempel Småland, det är inte aktuellt.

Du säger om det blir en regionreform. Men vad tycker du, bör det bli en regionreform?

– Om det blir Stockholm, vi får ett bra inflytande, vi får fördelar med hur man organiserar sjukvården, vi kan behålla särlösningar för Gotland - ja, då är det ja. Är det nej på de frågorna, då är det inte aktuellt med storregioner.

Ett samgående med Stockholm kommer dock - som Simon Härenstam påpekar - att kräva särlösningar för Gotlands del, det är både politiker och tjänstemän överens om. Och ett av de viktigaste kraven är att Gotland får behålla inflytandet över de regionala utvecklingsmedlen.

Björn Jansson:

– Det handlar om hur vi kan få bestämma om var vi ska lägga de här EU-medlen. Vad vi vill satsa på för utvecklingsprojekt som kan göra att Gotland kan skapa mer arbetstillfällen. Att inte staten eller någon annan bestämmer hur vi ska ha det med vår egen lokala utveckling.

Så vad tror du, blir Gotland en del av Stockholmsregionen?

– Ja, det tror jag. Nu var det mycket om i dag men jag hoppas ju att regeringen och riksdagsmajoriteten kommer att fatta beslut om att det blir en region och då är det Stockholm, det finns inga alternativ.

Den 26 september ska regionfullmäktige besluta om yttrandet över förslaget om de nya storregionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".