Byggkranar över Kungsholmen i Stockholm.
Byggkranar över Kungsholmen i Stockholm. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Svårare att sinka nybyggen

Roger Mogert (S) hoppas att färre överklagar
1:44 min

Årligen överklagas runt hälften av de större byggprojekten i Stockholm. Nu vill de styrande i stadshuset att regeringen sätter en tidsgräns för att avgöra ett ärende.

Produktionen av tusentals lägenheter försenas av att omkring hälften av de större byggprojekten i Stockholm årligen överklagas. Nu har de styrande i stadshuset tröttnat.

– Det får ta max tio veckor att ge ett bygglov - och då kan man tänka sig att det inte borde ta mer än tio veckor att pröva ett bygglov, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S). 

– Det skulle snabba på processerna, och det skulle bli mindre intressant att överklaga. För en del av överklagandena handlar om att försena processen. 

De senaste tio åren har byggandet av runt 26 000 bostäder överklagats - vilket får konsekvenser.

– Det innebär att projekten i snitt försenas med åtta månader. Väldigt få överklaganden går igenom, men det gör att bostäder som behövs blir försenade i onödan, säger Roger Mogert.

Och om det finns en gräns för hur lång tid det tar att avgöra ett ärende så är politikernas förhoppning att en del överklaganden inte kommer att lämnas in.

– Om man vet att det här inte är något som fördröjer byggande med ett år så tror jag att man blir av med en del okynnesöverklaganden som bara är till för att kasta grus i maskineriet.

Är det inte märkligt att du som politiker vill inskränka den demokratiska processen? 

– Det vill jag absolut inte. Det är viktigt att stå upp för människors rätt att överklaga. Jag tycker bara att det ska gå snabbare. Det är märkligt att det ska ta längre tid att prova juridiskt om vår handläggning varit korrekt, än de tio veckor vi har på oss att göra handläggningen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".