Antonina Eriksson visar vad som kommer att försvinna om byggplanerna blir verklighet
1 av 2
Antonina Eriksson visar vad som kommer att försvinna om byggplanerna blir verklighet Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Nytorpsgärde som nätverket Rädda Hammarbyskogen vill bevara
2 av 2
Nytorpsgärde som nätverket Rädda Hammarbyskogen vill bevara Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Kortare tid för överklaganden får boende att protestera

Antonina Eriksson: Inte särskilt demokratiskt
5:28 min

Ett nedlåtande sätt att strunta i vad folk tycker. Så ser boende vid Nytorpsgärde i södra Stockholm på förslaget från Stockholm stad att snabba på överklagandeprocessen för nybyggen.

Det nya bostadsområdet planeras från Nytorps Gärde i söder till Hammarbyskogen intill Hammarbybacken i norr. En del av Nytorpsgärde och en del av Hammarbyskogen får då lämna plats för bostäder. Tanken är att binda ihop bostadsområdena mer än idag.

Det välkomnas inte av alla. Två grupper arbetar mot planerna och har, enligt egen uppgift, samlat in nästan 20 000 namnunderskrifter.

Med Roger Mogert (S) förslag skulle grupperna få svårare att stoppa planerna. Stadsbyggnadsborgarrådet vill få bort vad han kallar för "okynnesöverklaganden" och föreslår att regeringen ser till att ser till införs en tidsgräns för hur länge ett överklagande får ta.

Men Antonina Eriksson, som är talesperson för gruppen Rädda Hammarbyskogen, säger till P4 Stockholm att förslaget från Stockholm stad känns som ett sätt att inte bry sig om vad tusentals boende tycker.

Om förslaget blir verklighet befarar hon att det skulle få till effekt att många inte hinner engagera sig i frågan på samma sätt som tidigare.

Hon tror absolut inte att det skulle få bort särskilt många överklaganden som sker av "okynne".

– Det är inte därför man protesterar. Det sker för att man tror starkt på en sak, något som ju inte ändras bara för att det blir mera bråttom, säger Antonina Eriksson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".