Anders Glenmark om tuffa vägen tillbaka

18 min

Efter ett uppehåll på 14 år släpper artisten Anders Glenmark ny musik. I Musikplats Stockholm berättar han om när gnistan slocknade och den långa vägen tillbaka mot sin comeback. 

Anders Glenmark har en enorm meritlista som artist, låtskrivare och producent. Ända sedan debuten i början på 70-talet har det varit en självklarhet för honom att arbeta med musik på olika sätt. Framgångarna har varit många genom åren men i början på 2000-talet började han ställa sig själv många existentiella frågor som sakta ledde in i en livskris.

– Jag kom till en punkt när det inte var lika roligt och nödvändigt för mig med musik, jag tänkte att man kanske skulle hålla på med annat i livet, säger han i Musikplats Stockholm.

Det var i sin studio hemma i villan i Nacka, där Anders tidigare bodde, som han märkte att gnistan försvann. Han valde att ta en paus från musiken, men pausen blev bara längre och längre. 

– Det var nästan som att jag hade slutat med musik. Jag funderade på att sälja alla instrument och göra mig av med alla guldplattor. 

Med tiden tappade Anders Glenmark mycket av självförtroendet. Musik var i princip det enda han hade sysslat med i livet och nu var den delen borta. I intervjun förklarar han hur tufft det varit att hitta tillbaka och återvinna en tro på sig själv som artist och musikmakare. Men efter åratal av tvivel och terapisamtal kom sakta vändningen. Anders fick flera envisa förfrågningar om att vara med och sjunga på en väns gig. Till slut tackade han ja.

– Det var kul. Jag blev så oerhört rörd när folk sade "välkommen tillbaka"!

Den positiva känslan rotade sig inom honom och växte sig allt större och starkare. Anders fick fler och fler frågor om han hade planer på att släppa ny musik och småningom bestämde han sig för att satsa igen.

– Jag har burit känslan med mig och tänkte att, ja... både publiken och jag ska faktiskt få en ny skiva. Jag blev sugen och ville prova att göra en ep. Och jag tycker att det är roligare att sjunga nu, mer än någonsin faktiskt.

Den 23 september uppträder Anders Glenmark live i Musikplats Stockholm. Läs mer i vår Konsertkalender.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista