Allt färre ungdomar dricker alkohol

1:32 min

Ungdomarna i Järfälla kommun dricker allt mindre alkohol. Det visar en stor enkätundersökning som gjorts. Bland annat har andelen ungdomar som avstår från att dricka alkohol nästan fördubblats.

– Det visar på att det ger effekt att jobba med frågorna. Vi behöver upplysa och jobba med attitydförändring, säger preventivsamordnaren i Järfälla kommun Erika Sjöblom.

Den stora Stockholmsenkäten, som genomförs bland niondeklassare och elever i årskurs 2 på gymnasiet vartannat år, besvarades av 1056 elever i Järfälla kommun. Två tredjedelar av eleverna som tillfrågats har svarat, och resultaten är glädjande, säger preventionssamordnaren Erika Sjöblom.

Sedan 2008 har andelen ungdomar som avstår från att dricka alkohol nästan fördubblats. Helnykteristerna i nian har gått från 36 till 68 procent av de svarande, och bland gymnasisterna har siffran gått från 14 till 33 procent, visar enkäten.

Erika Sjöblom menar att det här är resultatet av flera års informationskampanjer, inte bara i Järfälla men i hela landet.

– Vi är väldigt duktiga i Sverige på att jobba förebyggande mot de här frågorna. Jag tror att det har skett en stor attitydförändring bland våra ungdomar kring hur det är att vara full. Det är inte lika okej att vara onykter längre som det var förut. Det är också några som diskuterar om det kan vara så att hälsotrenden som finns i Sverige också går ned i åldrarna, säger Erika Sjöblom.

Även bland de elever som dricker mer än en gång i månaden går alkoholkonsumtionen ned. Också mängden alkohol som dricks har kraftigt minskat.

– Det är jättekul! Vi har pratat om det, att det kan ju inte sjunka mer nu. Men det gör det, det sjunker mer för varje gång vi genomför enkäten. Det är väldigt glädjande resultat, säger Erika Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista