Vårdpersonal demonstrerade mot orättvis vård

2:05 min

I dag demonstrerade vårdpersonal på mer än 20 platser i Sverige mot dåliga arbetsförhållanden och orättvis vård. I Stockholm hade många hundra kommit för att lyssna till Vårdupprorets krav på en hållbar vård.

En av dem som var på plats var sjuksköterskan Lena Elfström vid Vårdförbundet i Stockholm.

– Kritiken har funnits länge, det har ropats länge att vargen kommer. Den här sommaren kom vargen. Det har aldrig varit så många stängda vårdplatser, det har aldrig fått så stora konsekvenser som den här sommaren. Jag hoppas att våra beslutsfattare också ser att man måste göra något annorlunda. De svar som facket har fått är samma lösningar som vi hade för 25-30 år sedan, säger Lena Elfström.

Vårdupproret demonstrerade i dag på många orter, bland dem Luleå, Ludvika, Lund och Varberg.

Sjuksköterskan Eva Höglund från Södertälje vittnade om en svår situation också för patienterna.

– Jag har en svärfar som är jättesjuk och vårdats för cancer och en stroke. Bollades fram och tillbaka i vården innan rätt diagnos sattes.

Vad är lösningen tror du?

– Lösningen är att lyssna på personalen, vi har lösningarna vi måste bara få möjlighet. Se till att folk att folk inte slutar för att man inte orkar. 

Också Sonja Nordström Johansson sjuksköterska i Älta, såg risken att många nya sjuksköterskor inte orkar:

– Det är många som är brinnande sjuksköterskestudenter som sedan kommer ut i verkligheten och tyvärr inte orkar jobba så länge, för det finns inte tillräckligt med kollegor.

På många håll framfördes krav på att politikerna måste lyssna mer på vårdpersonalen. I Stockholm framfördes det av skådespelerskan Marika Lagercrantz.

– Vi ska ställa oss på gator och torg i stora skaror och vi ska ropa så att ni inte längre kan säga: "Vi visst inget, vi såg inget, vi hörde inget". Hallå hör ni oss? skanderade hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista