Michael Wirstedt, sportchef i Huddinge AIS.
Michael Wirstedt, sportchef i Huddinge AIS. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio.

Svårt för paraidrottare att hitta klubbar

Men i Huddinge AIS är det annorlunda
1:31 min

Det kan vara svårt för den som har en funktionsnedsättning att ägna sig åt idrott. Flera av de stora friidrottsklubbarna i länet är tveksamma till att ta emot idrottarna, visar P4 Stockholms rundringning.

P4 Stockholm har ringt runt till flera friidrottsklubbar i länet och frågat om de tar emot aktiva med en funktionsnedsättning. Vissa klubbar säger helt nej, andra är tveksamma och säger att det är oklart hur klubben agerar.

Det är med andra ord långt ifrån självklart att idrottsintresserade med funktionsnedsättning släpps in.

En klubb som är öppen för alla är Huddinge AIS. Sportchefen Michael Wirstedt tror att det handlar om rädsla osäkerhet när klubbar säger nej.

– Jag tror det kan vara avskräckande. Klubbarna vet inte hur det ska hantera det hela, säger han. Det är också stor skillnad mellan olika nivåer inom parasporten.

Stefan Olsson generalsekreterare i Svenska Friidrottsförbundet säger att Friidrottsförbundet och Parasportförbundet tillsammans måste lyfta frågan och han säger att det handlar om respekt - respekt mot den aktiva med en funktionsnedsättning och respekt mot föreningen så att det blir bra för alla.

I Huddinge AIS drivs verksamheten för idrottare med funktionsnedsättningar integrerat i den ordinarie verksamheten.

– Vi har egentligen inte sett något problem. Det behövs kanske lite mer resurser i form av lite mer instruktioner, men för våra aktiva har det fungerat väl, säger Michael Wirstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".