Buss vid Slussen
1 av 2
SL- buss vid den nuvarande bussterminalen vid Slussen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Lars Harms-Ringdahl
2 av 2
Lars Harms-Ringdahl Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Expert: Ny bussterminal kan bli dödsfälla

"Det är värsta skräckfilmen"
1:53 min

Konsekvenserna av en brand i den planerade bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen i Stockholm är inte tillräckligt utredda. Det säger Lars Harms-Ringdahl (Mp), tidigare professor i riskhantering. 

Han vill nu att Stadsbyggnadsnämnden skjuter upp beslutet tills dess att en ny riskanalys har gjorts.

– Inom bussområdet där bussarna står kan det vara upp till 2000 personer samtidigt under rusningstid, och om det börjar brinna där så är det stora problem med utrymningar. Det kommer att spridas en kaskad mellan bussarna, en buss gör att bussen bredvid tar eld. Det kan bli väldigt kaotiskt och svårt att utrymma, säger Lars Harms-Ringdahl.

– Och det är ju inte så ofta själva branden som dödar människor utan det är rökgaserna, och här blir enorma rökgaser i ett slutet utrymme. Jag fasar för ett sådant scenario, det är värsta skräckfilmen.

Under sommaren var förslaget till detaljplan för bussterminalen i Katarinaberget ute på samråd, och i eftermiddag ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden ta ställning. Men Lars Harms-Ringdahl säger att riskerna med en brand i bussterminalen inte är tillräckligt utredda. Därför vill han att stadsbyggnadsnämnden ska skjuta upp beslutet, och se till att en ny riskanalys görs.

– Jag tycker att det är ett mycket rimligt krav att man ska ha en oberoende riskanalys.

Hur lång tid skulle det ta att göra en sådan?

– Det bör ju gå på några månader om man hittar kvalificerat folk som är lediga, men ett halvår kanske är realistiskt.

Lars Harms-Ringdahl, tidigare professor i riskhantering på KTH i Stockholm. Han är själv också aktiv politiker i Miljöpartiet, bland annat i landstingets patientnämnd. Men han säger att det inte påverkat hur han ser på frågan om bussterminalen.

– Det här har jag gjort helt som privatperson så jag har inte bett någon annan miljöpartist om lov, utan jag har gjort det här utifrån mitt eget samvete och min egen profession. Min kunskap om brandrisker och riskhantering. Just vad Miljöpartiet tycker i den här frågan är helt irrelevant i mitt svar, jag talar om som jag tycker att det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".