Ärkebiskop Antje Jackelén, överhovpredikanten Biskop Johan Dalman, prins Carl Philip, prinsessan Sofia med prins Alexander, faddern Jan-Åke Hansson och pastor Michael Bjerkhagen under prins Alexanders dop i Drottningholms slottskyrka fredagen den 9 september 2016.
Ärkebiskop Antje Jackelén, överhovpredikanten Biskop Johan Dalman, prins Carl Philip, prinsessan Sofia med prins Alexander, faddern Jan-Åke Hansson och pastor Michael Bjerkhagen under prins Alexanders dop i Drottningholms slottskyrka fredagen den 9 september 2016. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kunglig glans när prins Alexander döptes

I dag är det dags för prins Alexander att få vatten på hjässan i Drottningholms slottskyrka. Det är det femte kungliga dopet på kort tid.

Den fem månader gamla prins Alexander Erik Hubertus Bertil, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, ska i dag få dopvatten från en källa på öländska Solliden på sin hjässa. De ceremoniella och symboliska krumbukterna är många.

Den vita dopklänningen av bomullsbatist och valenciennespets har burits av en rad kungligheter sedan prins Gustaf Adolf ikläddes den vid sitt dop 1906. Och på en kudde i kyrkan kommer prinsens alldeles egna krona att ligga. En raritet på flera plan då de kungliga kronorna är så få, och de blåblodiga barnen så många, att endast de förstfödda slipper dela den med någon annan.

Det stora antalet kungliga barn gör att prins Alexander hamnar långt ner i successionsordningen. Ju längre ner i rangordningen desto färre officiella plikter förväntas man ha, vilket gör att Alexander förmodligen kommer att ha färre blickar riktade mot sig genom livet än sin pappa.

– Det är få konkreta krav, liksom hertigtiteln som är just titulär, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.

Dopet äger rum i Drottningholms slottskyrka

Prins Alexanders dop äger rum i Drottningholms slottskyrka fredag den 9 september 2016.

Dopet förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för utländska kungahus, riksdagen, regeringen och det officiella Sverige.

Prins Alexander döps i samma klänning som prinsessan Estelle, prins Oscar, prinsessan Leonore och prins Nicolas döptes i. Klänningen har varit i bruk som kungahusets dopklänning sedan 1906, och har burits av bland andra kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Dopvattnet hämtas från en källa på Öland.

Källa: Sveriges kungahus

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".