Trafik och bilköer. Foto: Ingvar Karmhed /TT.
Foto: Ingvar Karmhed /TT.

Oro i kommunerna för att vägar inte byggs

Brist på pengar kan hindra vägbyggen i länet
1:31 min

Brist på pengar gör att det finns en oro att större väg- och spårprojekt i länet inte kommer att bli byggda. Vi har tidigare idag rapporterat att flera kommuner inte vill bidra med pengar till större infrastrukturprojekt. I förhandlingar som pågår så verkar kommunerna och staten stå en bra bit ifrån varandra när det gäller vem som ska betala.

– Jag är snarast rädd för att flera av de här projekten riskerar att inte bli av, därför att de signaler vi fått från staten hittills är att de inte är beredda att lägga upp nästan några pengar alls, förutom varianter av trängselskatt som ju ändå är stockholmarnas egna pengar, säger Jan Valeskog är socialdemokratiskt biträdande finansborgarråd

För Stockholms del gäller det tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan - Roslagbanan in till city och spårväg syd. Om pengarna saknas ser Jan Valeskog gärna alternativ till statliga anslag.

– Om staten är beredd att lånefinansiera projekt i stockholmregionen så är vi de första att applådera för det vore verkligen det som vore absolut viktigast och nödvändigast att vi får igång betydligt fler projekt än det här med tanke på den kraftiga befolkningstillväxt vi har säger Jan Valeskog - företag kan dessutom förvalta och hantera anläggningarna.

Inte heller i Nacka finns det några större invändningar mot en alternativ finansiering, bara ringleden blir byggd.

– Österleden är den sista länken som behövs för att komplettera ringen runt Stockholm - så den är helt central för vår utveckling säger Mats Gerdau moderat kommunalrådet i Nacka, och han accepterar också att vägen betalas genom vägavgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".