Mohamed Reklaoui
Videoklipp på både arabiska och svenska. Foto: Sveriges Radio.

Mohamed integrerar nyanlända via Youtube

"Folk uppskattar det vi gör"
1:45 min

22-årige Mohamed Reklaoui hade svårt att komma in i det svenska samhället när han kom till Sverige för drygt två år sedan. Därför har han nu startat en kanal på Youtube där andra nyanlända kan få hjälp.

Mohamed Reklaoui kom från Marocko till Sverige för 2,5 år sedan. Här träffade han Zaher Baroud som kom från Syrien för ett år sedan.

Båda ville komma in i samhället och kämpade hårt för att lära sig svenska och få reda på mer om sitt nya hemland. Men det var svårt.

– Jag visste inte vart jag skulle vända mig. Det fanns skolor, men jag visste inte var de låg. Ingen sa vart jag skulle gå för att lära mig språket, säger Mohamed Reklaoui som trots allt lärde sig flytande svenska.

Nu vill vännerna hjälpa andra nyanlända genom videoklipp på Youtube. Deras program heter Shababek och betyder fönstret på arabiska.

Genom att samarbeta med olika organisationer lägger vännerna ut filmer där nyanlända får tips om exempelvis aktiviteter, kurser och appar som kan vara bra att känna till.

– Vi vill visa nyanlända allt som görs i Sverige för att lära det lättare för dem att integrera sig i det svenska samhället, säger Mohamed Reklaoui.

Vad kommer ditt engagemang ifrån?

– Vi vill bara vara hjälpsamma och ge något tillbaka.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".