Större vattensalamander.
1 av 4
Större vattensalamander. Foto: Miljöförvaltningen.
Gunilla Hjorth, ekolog vid miljöförvaltningen och Anders Salomsson, ansvarig för skötsel från Bromma stadsdelsförvaltning.
2 av 4
Gunilla Hjorth, ekolog vid miljöförvaltningen och Anders Salomsson, ansvarig för skötsel från Bromma stadsdelsförvaltning. Foto: Erik Andersson/Sveriges radio
Groddamm i Bromma.
3 av 4
Groddamm i Bromma. Foto: Erik Andersson/Sveriges radio
Dammen byggs för att grodorna ska överleva.
4 av 4
Dammen byggs för att grodorna ska överleva. Foto: Erik Andersson/Sveriges radio

Groddamm ska rädda utrotningshotad art

"Groddjuren är inget vi kan vara utan"
1:26 min

Stockholms Stads arbete med att bevara grodarter pågår i Bromma. Där byggs dammar för att den större vattensalamandern ska komma tillbaka till området, där den i dag är utrotningshotad.

– Större vattensalamander är en art som inte har det så lätt i Stockholm nu för tiden. Så därför har vi tagit den här ganska drastiska metoden att vi lånade in vuxna djur som fick leka i den här dammen vi står intill, säger Gunilla Hjorth, ekolog vid miljöförvaltningen.

En växande stad är troligen en orsak till att djuren konkurrerats ut. För att få de att sprida sig grävs dammar för att de ska överleva. Intresserade skolklasser och andra frivilliga ser till att djuren mår bra.

– Det är många människor i Bromma som är engagerade och tycker att groddjuren är trevliga inslag i naturen - och vill hjälpa till på olika sätt att bevara dem, säger Gunilla Hjorth.

Varför är det så viktigt att bevara de här arterna?

– Om man tar bort en hel bit av ekosystemet vid vi inte vad det får för konsekvenser på andra håll. Groddjuren är inget som vi kan vara utan, de behövs.

Det är just nya dammar som är basen i arbetet. Anders Salomonsson vid Bromma stadsdelsförvaltning är ansvarig för skötsel.

– De krävs en damm som har vatten året runt och inte torkar ut, säger Salomonsson.

Större vattensalamander är en amfibie som måste ha tillgång till vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".