polis
Arkivbild. Foto: PAUL MADEJ / TT

Karta: Över 80 skjutningar i år

Flera av morden har skett på öppen gata
2:16 min

Det kan bli rekordmånga skjutningar i Stockholmsområdet i år. Hittills har 84 skjutningar ägt rum i länet, jämfört med 97 skjutningar under hela förra året.

Här är kartan över alla skjutningar

På torsdagskvällen sköts en man i 30-årsåldern ihjäl på en innergård i Barkarby.

Enligt källor till Aftonbladet handlar det om en person som har eller har haft en ledarroll i det kriminella gänget Wolfpack. Enligt samma källor är det en del i ett pågående krig mellan olika kriminella grupperingar. Enligt Ulf Johansson, regionchef på polisen i Stockholm, ligger gängrelaterade uppgörelser bakom många andra fall med skjutningar i länet under året.

Hittills i år har 84 skjutningar ägt rum i länet, enligt siffror som P4 Stockholm tagit del av. Ulf Johansson är oroad över utvecklingen.

– Det är klart att det skapar en otrygghet i de områden där skjutningar sker, det är självklart.

Hur stor oro tycker du att allmänheten ska känna?
– Den störst delen är uppgörelser mellan kriminella, och det är inte riktat mot allmänheten. Det finns naturligtvis en ökad risk när det sker i offentliga miljöer, men risken för att en vanlig person ska drabbas i det här är mycket liten, säger polisens regionchef Ulf Johansson.

Om antalet skjutningar fortsätter i samma takt kommer antalet skjutningar i slutet av året att vara betydligt fler än de 97 som skedde hela 2015. Åtta personer har skjutits ihjäl i år och 29 har skadats vid skjutningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".