Åsa Lindhagen
Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen(Mp). Foto: Lieselotte van der Meijs/Stockholms Stad

Socialborgarråd vill se över arbetet med orosanmälningar

Orosanmälningar hanteras olika, vilket i slutändan drabbar barnen.
1:28 min

Socialborgarrådet i Stockholm miljöpartisten Åsa Lindhagen är kritisk till att olika socialtjänstkontor i Stockholm hanterar orosanmälningar om barn på olika sätt. Enligt henne pågår det förändringsarbete.

– Såhär ska det inte vara och det är viktigt att man får rätt information, vart man än vänder sig i staden och i alla lägen där barn kan fara illa, det måste fångas upp, säger miljöpartisten, Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholm.

I går i P4 Stockholm kunde vi berätta om föreståndaren på Barnens ö-kollot, som i flera år upplevt att hon får olika svar från socialtjänsten i de olika stadsdelarna i Stockholm om hur orosanmälningar om barn som far illa ska hanteras. Bland annat fick hon den här sommaren besked om att hon i ett fall skulle underrätta vårdnadshavare om att hon gjort en anmälan, och i ett annat fall fick hon höra att hon absolut inte får göra det. Överlag anser hon att orosanmälningar hanteras olika, vilket i slutändan drabbar barnen. Socialborgarrådet reagerade på innehållet i inslaget och säger att de satsar mycket på att vidareutbilda och introducera nya socialsekreterare i bland annat rutiner och regler.

– Pengar är den ena delen, den andra delen är at jobba aktivt med arbetssituationen och den handlingsplanen håller vi på att jobba med för fullt nu, det finns inget viktigare för samhället än att fånga upp varje barn, så jag är väldigt kritiks till hur situationen ser ut och vi måste göra alt vi kan för att förbättra arbetssituationen för socialsekreterarna som möter de här barnen, säger Åsa Lindhagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".