Kraftig minskning av antalet svårt skadade i trafiken

För första gången på flera år minskar antalet svårt skadade i trafiken i Stockholms län, det visar nya siffror från Vägverket. Under första halvåret i år skadades runt 300 personer svårt i trafikolyckor, att jämföra med ungefär femhundra skadade samma period 2002, 2003 och 2004.

Under det första halvåret 2004 skadades alltså ungefär 200 personer fler första halvåret i år. I statistiken ingår även trafikolyckor på Gotland. Den största minskningen återfinns bland oskyddade trafikanter, avsvängandeolyckor och så kallade upphinnandeolyckor.

Siffrorna för första halvåret i år då 296 personer skadades svårt i trafiken är än så länge bara preliminära men enligt Vägdirektör Hans Rode kommer siffran bara att förändras marginellt är ytterligare några skadade rapporteras in i efterhand. Resultatet när det gäller svårt skadade kommer av allt att döma alltså att hamna på runt 300 för det första halvåret i år. Så låg har inte siffran varit på flera år.

Även när det gäller antalet dödade i trafiken visar statistiken på en minskning. Tittar man enbart på motorcyklister och mopedister så var det ingen som förolyckades under första halvåret i år, att jämföra med åtta förra året.

Det kan finnas flera förklaringar till att antalet döda och skadade i trafiken minskar. Enligt Vägverket har ett intensivt arbete gjorts de senaste åren för att förbättra trafiksäkerheten. Det handlar bland annat om att farliga korsningar byggts bort och att flera större vägar har fått mitträcken som delar av körfälten.

Hans Rode på Vägverket säger till Radio Stockholm att det också kan handla om att trafikanter ändrat sitt trafikbeteende, detta för att undvika att fastna i polisens hastighets- och nykterhetskontroller. Antalet vägkameror har också ökat vilket höjer risken att ertappas för lagbrott i trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista