Hanife Duru hjälpa födande kvinna ombord. Foto: Sveriges Radio.
Hanife har fått träffa bebisen på Danderyds sjukhus. Foto: Johan Nilsson / TT

Hanife förlöste kvinna – 10 000 meter upp i luften

"Jag kände att bebisen höll på att komma"
6:34 min

Undersköterskan Hanife från Järfälla fick oväntat gripa in när en kvinna på planet från Turkiet fick värkar.

Mitt i natten, på nästan 10 000 meters höjd över Ukraina, fick kvinnan från Syrien kraftiga värkar. Personalen ville nödlanda, men så blev det inte. Det fanns inte tid.

Flygpersonalen frågade om det fanns någon läkare ombord, men ingen ställde sig upp.

– Jag stack ut huvudet i gången och undrade vad som hände. Jag sträckte upp min hand och sa att jag är undersköterska, säger Hanife Duru från Järfälla.

Den höggravida kvinnan ville inte visa att hon hade värkar eftersom hon inte ville landa någon annanstans än i Sverige. Men efter en timme gick det inte längre.

– Direkt förstår jag att det har börjat, så jag sa åt henne att inte hålla emot utan krysta istället.

Hanife fick hjälp att lägga ner kvinnan på golvet och bad kabinpersonalen om material som handskar, påse, filtar, handdukar, papper. En annan passagerare hjälpte till att tolka på arabiska.

På andra krystningen kom bebisens huvud ut.

– Jag försökte bara vara proffsig i stunden, men så fort jag klev av planet darrade hela kroppen. Jag ringde direkt min syster och sa att jag hade förlöst och bebis och började gråta, säger Hanife.

– Det var magiskt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".