Ximena Samuelsson
Ximena Samuelsson Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio

Asylsökande i Täby gör praktik på äldreboende

Ximena Samunelsson, chef: En vinn-vinn-situation
2:03 min

För att ge asylsökande på Täby Park en meningsfull sysselsättning får de praktisera hos grannarna på äldreboendet Vardaga Silverpark.

Vård och omsorgsföretaget Ambea har som mål att erbjuda 2 000 asylsökande praktikplatser vid sina verksamheter. Samarbetet med Migrationsverket är det första i sitt slag och tanken är att det ska sträcka sig över en tvåårsperiod.

På äldreboendet Vardaga Silverpark i Täby är redan flera praktikanter på plats och verksamhetschef Ximena Samuelsson är positiv. Oron och missnöjet som en del anhöriga hade inför att transitboendet skulle öppna har minskat, säger hon.

– Man ser att de är vanliga människor, som du och jag. De kan inte svenska men är väldigt intresserade av att lära sig både språket, samhället och kulturen. 

Även personalen vid Silverpark upplever arbetet med praktikanterna positivt och tycker att det är jätteroligt, enligt Ximena. Flera av de anställda talar redan två språk och har fungerat som tolkar och visat stort engagemang.

– Men ibland har vi även fått köra charader för att försöka framföra det vi vill, säger Ximena.

Och många av praktikanterna har haft en fantastisk språkutveckling, berättar Ximena vidare.

Även hon har lärt sig en hel del.

– Jag har lärt mig en del arabiska och andra språk. Det är en win-win!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".