Allt fler byter bostadsrätt oftare, enligt Mäklarsamfundet

Förra året köpte invånarna i Stockholms län bostadsrätter för sammanlagt 34 miljarder kronor. Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt på 60 kvadratmeter låg på 1,2 miljoner kronor i Stockholms län och på 1,6 miljoner i Stockholms kommun. I de centrala delarna av Stockholms kommun kan priset dock ligga betydligt högre. Det visar en sammanställning som branschorganisationen Mäklarsamfundet har gjort utifrån siffror från SCB.

Mäklarsamfundet noterar också att priserna för bostadsrätter ökat i till exempel Danderyd, Solna och Lidingö den senaste tiden. Tidigare har det varit billigare att köpa bostadsrätt i dessa kommuner än i Stockholm men nu börjar priserna komma ikapp.

Mäklarsamfundet noterar också att omsättningen på bostadsrätter ökar. För några år sedan gällde en omsättningshastighet på 12 till 15 år. Idag ligger den på vart tionde år, enligt Mäklarsamfundet. Allt fler väljer alltså att bo kortare perioder i varje bostad.

- Bostadsrätter ses i allt högre utsträckning som en investering och som ett slags sparande och många yngre personer är också beredda att ta större risker när de köper bostad, säger Mäklarsamfundets vd Lars Kilander till Radio Stockholm.

Under 2004 lade invånarna i Stockholms län alltså ner totalt 34 miljarder kronor på att köpa bostadsrätter vilket ger Stockholm 61 procent av den svenska bostadsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista