Richard Bengtsson.
1 av 2
Foto: Sveriges Radio.
Ölsorter i Vårby bryggeri
2 av 2
Varje humlesort har sin karaktär. Foto: Sveriges Radio.

Richard luktar sig till nya ölsorter

"Jag står här och sniffar"
2:20 min

Kokosstout och ingefärslager. Bryggmästare Richard Bengtsson på bryggeriet i Vårby i Huddinge smaksätter den gyllengula drycken - med hjälp av näsan.

De vanliga ingredienserna är vatten, malt, humle och gäst. Men på Spendrups bryggeri i Vårby skapas nya öltrender. 

Bryggmästare Richard Bengtsson är med och experimenterar med nya ölsmaker till en specialupplaga på 3 000 flaskor, nämligen kokosstout och ingefärslager.

Bryggeriet gör ungefär 120 nya ölsorter varje år. Det finns nämligen ett 20-tal olika maltsorter och ett 50-tal olika maltsorter att välja bland för att variera smakerna.

– De kommer från världens alla hörn. Varje humlesort har sin karaktär och sin arom och påverkar hur ölen kommer att smaka, säger Richard Bengtsson.

Så när du får en idé går du hit och börjar lukta?

– Ja, då står jag här och doftar och sniffar och tänker vad som kan passa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".