Från filmen Blair witch. Foto: Nordisk Film.
1 av 4
Från filmen Blair witch. Foto: Nordisk Film.
De sju i The Magnificent Seven. Foto: SF.
2 av 4
De sju i The Magnificent Seven. Foto: SF.
Ur filmen Kubo och de två strängarna. Foto: UIP.
3 av 4
Ur filmen Kubo och de två strängarna. Foto: UIP.
Chloë Sevigny och Kate Beckinsale i Love & Friendship. Foto: Nonstop Entertainment.
4 av 4
Chloë Sevigny och Kate Beckinsale i Love & Friendship. Foto: Nonstop Entertainment.

Veckans film: Ny Blair Witch och Vilda Western

"Klaustrofobin skruvas upp"
4:55 min

Går det fortfarande att skrämmas med skakig kamera och amatörmässighet i skogen? Björn Jansson sätter betyg på nya Blair Witch.

Blair Witch project blev närmast en kultfilm. Skräck gjord med enkla medel om några filmstudenter som går vilse när de ska dokumentera en gammal historia om en häxa. Och det slutar inte väl.

Det skriks nästan hela tiden.

En uppföljare gjordes några år efteråt, och nu när så mycket ska göras igen på bio tar man upp Blair Witch igen. Den här gången ska brorsan till tjejen som försvann ge sig in i skogen med några kompisar och det blir förstås mörker och tält och mystiska symboler.

Nya Blair Witch har en historia som ligger väldigt nära första, men här är det mer mörker, mer skrik. Det skriks nästan hela tiden och så försöker man skrämmas mer i bild. Här får en av deltagarna ett äckligt sår, läskiga figurer dyker upp i mörkret och klaustrofobin skruvas upp flera snäpp. Så visst det är otäckare i nya Blair Witch. Men det är också betydligt mer åksjukt med mörkret, ficklamporna, springandet och skakiga kameror.

Mitt betyg blir en tvåa. Tystnaden kan vara mer spännande än konstant skrikande.

The magnificent seven är en western-film som vill vara som en klassisk hämnd-western. De sju som ska hämnas på den girige gruvägaren och hans armé som dödat och drivit bort byborna.

Och förstås en kvinna med en urringning.

Gänget är som ett lite smutsigare pojkband där det ska finnas någon åt alla; Denzel Washington spelar den svarte prisjägaren som samlar gänget. Där finns en asiat, en latino, en gambler, en prickskytt, en indian och en spårare. Och så förstås en kvinna med en urringning som antagligen är djupare än vad som var praktiskt då på vilda western-tiden. Men eftersom det är nutid får hon vara lite tuffare och skjuta lite mer.

Det börjar med alla bildvinklar som en western ska ha och insamlandet av gänget är ganska underhållande. Det som drar ner betyget till en svag trea är själva uppgörelsen. Det skjuts som i vilken action-film som helst och blir lite tråkigt i längden. Lite mer ödslighet och spänning där så hade det blivit bättre.

Kubo och de två strängarna är en ambitiös och välgjord animerad film. Kubo bor med sin mor i en grotta och för att få ihop pengar så går han ner till byn och berättar historier, med hjälp av konstfullt vikta pappersfigurer. Han trollbinder åskådarna. Men en dag blir berättelserna verklighet och han tvingas fly med en apa och stor insekt som är samuraj.

Berättelsen utspelar sig i Japan och är speciell. Det är dockor i så kallad stop-motion-teknik som rör sig i det häftiga landskapet. Jag gillar det här annorlunda spännande äventyret som har sjuårsgräns och är bra dubbat till svenska. En fyra i betyg från mig.

Love and friendship bygger på en novell av Jane Austen och utspelar sig som vanligt i godsmiljö. Och som vanligt är det kärlek, intriger och makt, och humor. Men filmatiseringarna bygger också på att man ska hålla på någon, kanske bli förtjust eller förfäras så smått.

Här finns ingen ny Mr Darcy.

Jag tycker inte att den här filmversionen fångar mig. Kate Beckinsale som intrigmakaren Lady Susan Vernon har ingen motvikt i filmen, någon som man önskar ska sätta dit henne. De flesta känns rätt bleka helt enkelt. Här finns definitivt ingen ny Mr Darcy eller någon kvinna med charm och beslutsamhet.

Nej, mitt betyg blir bara en tvåa. Det är för karikatyrmässigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".