Peter LeMarc.
Peter LeMarc. Foto: Fredrik Eliasson/Sveriges Radio

Peter LeMarc sjunger om livets sårbarhet

"Allt kan förändras så oerhört fort"
16 min

Först drabbades Peter LeMarc av cancer, sedan hans fru. I Musikplats Stockholm berättar Peter LeMarc om sitt kommande album Den tunna tråden som handlar om när livet ställs på sin spets. 

2009 fick Peter LeMarc besked om att han var sjuk i cancer. Efter en tuff tid med utdragna behandlingar och psykisk påfrestning skrev han om sina upplevelser på albumet Svag Doft Av Skymning som släpptes 2012.

Två år senare kom nästa smäll. Hans fru Monica drabbades även hon av cancer och i Musikplats Stockholm berättar Peter LeMarc om skörheten och den tunna tråden mellan liv och död. Och han tror att många kan känna igen sig och finna tröst i det han skriver.

– Vi har upplevt när livet ställs på sin spets. Jag skriver utifrån mitt liv och då blir det den här typen av låtar, säger Peter LeMarc.

– Precis som du gjorde på förra plattan om din egen sjukdom?

– Ja, precis. Och så har jag alltid gjort. Det är det enda sätt jag vet.

Som en av Sveriges mest hyllade textförfattare har Peter LeMarc alltid grävt där han själv står. Och hans förmåga att berätta öppet och ärligt har varit en stor nyckel till hans mångåriga framgång. Hans vän och kollega Mauro Scocco förklarade härom året i en radiodokumentär hur en stor och trogen publik följer Peter LeMarc. 

– Hans fans följer honom som man följer en serie. Var står han nu? Vad har hänt nu? Och han har ju haft ganska mycket att ösa ur med många mörka perioder och han är bra på att skapa bilder som vrider om i den som lyssnar, sade Mauro Scocco.

Peter LeMarc slog igenom 1987 med låten Håll Om Mig och har tilldelats flera grammisar under sin långa karriär. Nya albumet Den tunna tråden släpps 18 november.

Mer om Musikplats Stockholm här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".